Sayfalar Test

13 Kasım 2012 Salı

SPSS:MANOVA

MANOVA, birden fazla bağımlı değişkenin bulunduğu deneylerde varyans analizi yapmak için kullanılan bir tekniktir. Univariate ANOVA' dan tek farkı, birden fazla bağımlı değişkenin olmasıdır. Ayrıca "Multivariate", yine birden fazla bağımlı değişkenin bulunduğu Çoklu Regresyon Analizinde de kullanılır. Gerekli varsayımlar yine normal dağılım ve homojen varyans varsayımlarıdır. (Hipotezlerin kurulması ve ortalamaların karşılaştırılmasıyla ilgili ayrıntılı bilgiyi Univariate ANOVA bölümünden bulabilirsiniz.)
Bu veri seti bir plastik fabrikasının ürettiği ürünlerle ilgilidir. Burada "Resistance(Dayanıklılık)", "Gloss(Parlaklık)" ve "Opacity(Saydamlık)" değişkenleri bağımlı değişkenlerdir. Faktörler ise "Extrusion_rate" ve "Additive" sütunlarıdır. Burada her faktörün "0" ve "1" olmak üzere iki düzeyi vardır. Dolayısıyla "Post Hoc" testleri uygulanamaz.(Post Hoc testleri için en az üç düzey gerekir.)

SPSS' de " Analyze > General Linear Model > Multivariate "
Burada, eğer fakör düzeyleri rastgele eşleştirilmiş olsaydı ilgili faktör yada faktörler "Random Factor" bölümüne atılırdı.Eğer faktörlerin değişkenleri kantitativ(nicel, sayısal) olsaydı bu sefer ilgili faktör yada faktörler "Covariate" bölümüne atılırdı.
 "Model" bölümünde, hangi faktörlerin yada bu faktörlerin etkileşimlerinin, bağımlı değişken üzerinde etkisi olup olmadığı araştırılıyorsa onlar seçilir. "Full factorial" bölümü işaretli olduğu zaman, SPSS tüm faktörleri ve bu faktörlerin olası bütün etkileşimlerini modele koyar. "Custom" bölümünden ise isteğe göre bir model oluşturulabilir. "Sum of squares" bölümünde, eğer kayıp gözlemler varsa "Type IV" , eğer kayıp gözlem yoksa "Type III" seçilir.
"Options" bölümünde, istenilen faktör yada faktör etkileşimlerinin marjinal ortalamaları hesaplatılabilir ve testin güvenilirliği belirlenir. Ayrıca gerekli varsayımlardan birisi olan varyansların homojenliği testi için "Homogeneity tests" bölümü seçilir. Bu seçimler yapıldıktan sonra sonuçlar aşağıdakilere benzer şekilde olacaktır.

Homojenlik testinde bütün bağımlı değişkenlerin "Sig." değerleri 0.05 den büyük olduğu için "%95 güvenle tüm bağımlı değişkenler için varyanslar homojendir." yorumu yapılabilir.
MANOVA tablosu(Multivariate Tests) tablosu incelenciğinde birden fazla test olduğu görülür. Bu testlerden genellikle "Pillai' s Trace" ve "Wilks' Lambda" testleri dikkate alınır. Faktörlerin "Sig." değerleri inceleniğinde, "Extrusion_rate" ve "Additive" faktörlerinin "Sig." değerlerinin 0.05 den küçük oldudğu görülür. Yani " %95 güvenle, "Extrusion_rate" ve "Additive" faktörlerinin bağımlı değişkenler üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi vardır." yorumu yapılabilir. "Extrusion_rate*Additive" etkileşiminin ise bağımlı değişkenler üzerinde bir etkisi yoktur.("Sig."=0.302>0.05)
Ayrıca SPSS bütün bağımlı değişkenler için ayrı ayrı Univariate ANOVA testini de yapar. Böylece bütün faktör ve faktör etkileşimlerinin, bağımlı değişkenler üzerindeki marjinal etkileri incelenebilir.

22 yorum:

  1. merhaba çok güzel bir çalışma ben istatistik bölümü öğrencisiyim bu çalışmanızın verilerini alabilirmiyim bu konuyla ilgili çalışma yapmam gerekiyor. Abdullah latif HARMANŞA

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim...
      Bu analizde kullanılan veriyi buradan indirebilirsin.

      http://people.cst.cmich.edu/lee1c/spss/V16_materials/DataSets_v16/Plastics.sav

      Sil
    2. Merhaba makale yazıyoruz ama hangi testi uygulayacağımıza karar veremedik acaba yardımcı olabilir misiniz?

      Sil
    3. Bireylerin ilişki doyumu, ilişki istikrarı ve partnerlerine bağlılıklarının cinsiyet ve cinsel yönelim değişkenleri açısından farklılaşıp farklılaşmadığını inceliyoruz.Bunun için hangi testleri yapabiliriz?Ayrı ayrı mi yapmaliyiz yani cinsiyet açısından ilişki doyumuna mi bakip t test mi uyguluycaz yoksa çok bağımsız değişkeni var diyip manova mi aklımız çok karıştı yardim edebilir misiniz? Teşekkürler şimdiden.

      Sil
  2. Volkan Bey merhaba,

    Acaba Manova için Türkçe özet tablo örneği nasıl oluşturabiliriz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba...
      Maalesef yukardaki tabloları Türkçe yapmanın kısa bir yolu yok. El ile yapmanız gerekir. Bunun içinde Türkçe yapmak istediğiniz yeri çift tıklayarak içeriği değiştirebilirsiniz.

      Sil
    2. Teşekkür ederim, analiz yaparken bir sorun olursa gene size danışacağız mümkün olursa.

      İyi çalışmalar dilerim

      Sil
  3. volkan bey emekleriniz ve paylaşımlarınız için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. teşekkürler paylaşımınız için, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  5. mancova bekliyorum en kısa zamanda mümkünse:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bulabildiniz mi merak ettim bana da lazım da

      Sil
  6. volkan bey paylaşımınız için teşekkür ederiz. bu analizde kullanılan verinin linkine ulaşamadım. mümkünse bizimle paylaşır mısınız.

    YanıtlaSil
  7. Bu çalışmanın verilerini alabilir miyim Volkan Bey lütfen? Size ulaşabileceğimiz bir mail adresi verir misiniz.

    YanıtlaSil
  8. paylaşım için teşkkürrler

    YanıtlaSil
  9. meantrust olunca ne oluyor
    bide sig 0.05 olunca anlamlı mı oluyor

    YanıtlaSil
  10. Deney ve Kontrol grubum var. Bu iki gruba da başarı testini, ön test son test ve tekrar testi olarak uyguladım. Bu iki grubun karşılaştırmasını nasıl yapabilirim.

    YanıtlaSil
  11. Merhaba. Yaratıcı dramanın 21. yüzyıl becerileri üzerindekini etkisini inceliyorum. ele aldığım beceriler 5 tane, deney ve kontrol gruplarına ön ve son test uyguladım. Analizi yaparken tek tek beceriler üzerindeki etkisini t testi ile mi analiz etmeliyim MANOVA ile mi analiz etmeliyim ? iyi günler...

    YanıtlaSil
  12. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  13. bir parametrik testin sayıltılarından birini seçerek nasıl kontrol edildiğini açıklayınız.

    YanıtlaSil
  14. Araştırma sonuçlarınızı Excel sayfası içinde analiz edebileceğiniz bir eklenti (addsin) var. Bunu excele eklediğinizde birçok analizi yapabilirsiniz. Ücretsiz. Zahmetsiz indirin Yerlidir.adres:https://yeniavciistatistik.blogspot.com/

    YanıtlaSil