Sayfalar Test

SPSS:Univariate ANOVA


Univariate ANOVA, iki yada ikiden daha fazla faktöre ait değişkenlerin ortalamalarını karşılaştırmak için kullanıllır. One-Way ANOVA' dan farkı iki yada ikiden daha fazla faktörün olmasıdır. ANOVA testiyle hangi faktörün bağımlı değişken üzerinde anlamlı bir etkisi olup olmadığı tespit edilir. Post Hoc testleriyle ise eğer faktör düzeyleri arasında bir farklılık var ise bu faklılığın hangi düzeyler arasında olduğu bulunur. Varsamyımlar One-Way ANOVA ile aynıdır. Nomallik ve varyansların homojenliği. (Örnekte incelencek veri setini buradan indirebilirsiniz.)
Burada fakörler "Shelf" ve "Store" sütunları, bağımlı değişken ise "Sales" sütunudur. Bu veri seti, bir süpermarketin iki farklı şubesindeki(Store), üç farklı raftaki(Shelf) ürünlerin satış miktarını(Sales) gösteriyor. Teste başlamadan önce normallik testi yapılmalıdır. Burada veriler normal dağılımlıdır. Ortalamaları karşılaştırmak için öncelikle hipotezler kurulmalıdır.

H0: %95 güvenle, faktör düzeylerinin ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılk yoktur.
H1: %95 güvenle, faktör düzeylerinin ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılk vardır

SPSS' de " Analyze > General Linear Models > Univariate " (Resimleri büyütmek için üzerine tıklayın...)
Burada, eğer fakör düzeyleri rastgele eşleştirilmiş olsaydı ilgili faktör yada faktörler "Random Factor" bölümüne atılırdı.Eğer faktörlerin değişkenleri kantitativ(nicel, sayısal) olsaydı bu sefer ilgili faktör yada faktörler "Covariate" bölümüne atılırdı.
"Model" bölümünde, hangi faktörlerin yada bu faktörlerin etkileşimlerinin, bağımlı değişken üzerinde etkisi olup olmadığı araştırılıyorsa onlar seçilir. "Full factorial" bölümü işaretli olduğu zaman, SPSS tüm faktörleri ve bu faktörlerin olası bütün etkileşimlerini modele koyar. "Custom" bölümünden ise isteğe göre bir model oluşturulabilir.
"Post Hoc" bölümünde, faktör düzeyleri arasındaki olası farklılıklara karşın, bu farklılıkların hangi düzeyler arasında olduğunu tespit etmek için ilgili testler seçilir. Varyansların homojen olması durumunda genellikle
"Tukey" testi tercih edilir. Varyansların homojen olmaması durumunda ise genellikle " Tamhane' s T2" testi tercih edilir.
"Options" bölümünde, testin güvenilirliği belirlenir, homojenlik testi seçilir ve istenilen faktörler için tanımlayıcı istatistikler hesaplatılabilir. Bu seçimler yapıldıktan sonra sonuçla aşağıdaki gibi olacaktır.
"Sig" değeri 0.315 > 0.05 olduğu için faktörlerin varyansları homojendir.
Bu tabloda "Store" ve "Store*Shelf" faktörlerinin "Sig" değerleri 0.550 > 0.05 ve 0.467 > 0.05 olduğu için bu faktörler için H0 hipotezleri kabul edilir. Yani " %95 güvenle, bu faktör düzeylerinin ortalamaları arasında, istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktur." denilebilir. Dolayısıyla bu faktörlerin satışlar üzerinde anlamlı bir etkisi yoktur. Ancak "Shelf" fakörünün "Sig" değeri 0.001 < 0.05 olduğu için H0 hipotezi reddedilir. Yani "%95 güvenle,"Shelf" faktörünün düzeylerinin ortalamaları arasında, istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık vardır." denilebilir. Bu farklılıkların hangi düzeyler arasında olduğunu tespit etmek için "Tukey" testinin sonuçları incelenmelidir.
Bu tabloda faktör düzeyleri ve bu faktör düzeylerinin ortalamaları arasındaki farklar sayısal olarak verilmiştir. Tablodaki bu sayısal farklılıkların yanındaki yıldız(*) işereti, bu farklılıkların anlamlı bir farklılık olduğunu göstermektedir. Dolayısıla tablo incelendiğinde 3. faktör düzyeinin ortalamasının diğer iki düzeyin ortalamasından farklı olduğu görülür.
Son olarak "Shelf" faktörünün ortalama tablosu incelendiğinde, 3.düzeyin(3. raf çeşidinin) ortalamasının diğerlerinden daha büyük olduğu görülür. Yani "3. raftaki satışlar diğerlerinden daha fazladır." yorumu yapılabilir.

17 yorum:

  1. Merhaba
    .Su an analiz yapmam gerek ve bir noktada takildim, belki yardimci olabilrisniz diye dusundum. Arastirmamda hayvanlarin yemler ile birlikte aldiklari protein orani, toplam lif gibi degerlerin sutteki urea uzerine etkisini inceliyorum. ancak protein orani, lif ve diger verilerim normal dagilim gostermiyor. normality testleri oyle sonuc verdi. bu durumda nonparametrik oarak bu degerlerin urea uzerine etkisini incelemem gerekiyor sanirim, ancak SPSS te nonparametrik testlerden yalnizca fark olup olmadigi gibi sonuclar veren testler var, bu durumda ne yapmaliyim?

    saygialrimla, iyi calsimalar

    Pinar Uzun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba.

      Sizinde söylediğiniz gibi SPSS deki non-parametrik testler fark testleridir. Gruplar arasındaki anlamlı farklılıkları aramak için kullanılırlar. Ancak sizin çalışmanızda grupların birbirleri üzerine etkilerini araştırıyorsunuz. Bu durumda korelasyon ve regresyon analizlerini kullanmanız gerekir.
      Ancak bu yöntemlerinde temel varsayımlarından birisi normal dağılımdır. Sizin veri setiniz normal dağılım göstermediği için lineer regresyon yada çoklu regresyon gibi yöntemleri kullanamazsınız.
      Bu durumda yapabileceğiniz şey veri setinize transformation uygulamaktır.(SPSS de bu özellik var.) Yani bütün sayıların logaritmasını almak yada karekökünü almak gibi yöntemlerden bahsediyorum. Bu işlemden sonra verileriniz normal dağılım gösterebilir.
      Göstermediği durumda ise non-parametrik regressyon yöntemlerini araştırabilirsiniz. Bunlardan benim aklıma ilk gelen MARS(Multivariate Adaptive Regression Splines) yöntemidir. Bunun dışında da başka yöntemler de vardır. Sizin veri setinize hangisinin uygun olduğunu bulmanız için biraz araştırmanız gerekebilir.

      Umarım yardımcı olabilmişimdir. İyi günler.

      Sil
  2. İyi akşamlar spss ile ilgili bir sorum olacaktı. Model seçimlerindeki, type-1, type-2, type-3, type-4, ... bunlar ne işe yarıyor. aralarındaki fark ne? Bu konuyla ilgili acil bir şekilde yardım edebilirseniz sevinirim. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi akşamlar.

      Type'lar ANOVA analizinde kullanılan kareler toplamı(sum of squares) değerini hesaplamak için birkaç yöntem.
      Bunlardan en yaygın olanları type-3 verisetinizde eksik veri(missing value) olmadığı zaman, type-4 ise veri setinizde eksik veri olduğu zaman tercih ediliyor.
      Type-1 ve 2 ile iligili çok bir bilgim yok. Benim de ufak bir araştırma yapmam gerekir.

      Sil
    2. type 4 eksik veri değil de, çaprazlanmış ortalamalar tablosunda boş gözeler olduğunda kullanıldığını okumuştum.

      Sil
  3. Merhaba, Çift yönlü Anovanın normallik testi expolereden yapılan test of normalitiyden farklı bir testmiş, Peki bu test nedir ve nası yapılır verilerin normal olduğunu anlamak için one sample K-S yi dahi uyguladım ne yazık ki sonuç vermedi, yardımcı olursanız çok memnun olurum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ANOVA’da dağılımlarının normalliği, ham puanların değil, ortalamaların örnekleme dağılımlarının normal dağılması gerektiğine işaret eder. Evren değerleri bilinmediğine göre bu varsayımı test etmenin olanağı yoktur. Merkezi limit teoremine göre ham puanlar normal dağılmasa bile büyük örneklemlerde örnekleme dağılımı normaldir (tabachnick.s:204).

      Sil
  4. merhabalar anlattığınız iki yönlü anova da varyanslar eşit olmazsa" Tamhane' s T2" testi tercih edilir demişsiniz benimde varyanslarım eşit çıkmıyor ancak post hoc bölümünde Tamhane' s T2" işaratleme yapamıyorum. sizin gösterdiğiniz resimdeki gibi equal variances not assumed bölümü aktif değil bu durumu nasıl aşabilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı durumu bende yaşıyorum... Acaba cevabı nedir?

      Sil
  5. merhaba, profil plots ve split file kullanımı hakkında bilgi verebilir misiniz?

    YanıtlaSil
  6. Merhaba yaptığımız bir çalışmada veri grubumuz normal dağılım gösteriyor ancak homojen dağılmıyorsa varyansların eşit olmadığı posthocları kullanmamız çalışmamızın güvenilirliğini azaltır mı? Yani one way annovanın geçerli ve güvenilir olması için normal dağılımın yanında homojenlik şartı da var mı yoksa homojenlik olmasa da olur mu?

    YanıtlaSil
  7. Merhaba yaptığımız bir çalışmada veri grubumuz normal dağılım gösteriyor ancak homojen dağılmıyorsa varyansların eşit olmadığı posthocları kullanmamız çalışmamızın güvenilirliğini azaltır mı? Yani one way annovanın geçerli ve güvenilir olması için normal dağılımın yanında homojenlik şartı da var mı yoksa homojenlik olmasa da olur mu?

    YanıtlaSil
  8. iyi günler. tesadüf parsellerinde deneme tertibinde faktöriyel deneyler ile ilgili bi ödevim var. ve örnek bir veri seti bulamıyorum. (3x3) lük ve 3 tekerrürlü olması gerekiyormus ama bulamadım bi türlü Lütfen bana yardımcı olur musunuz.

    YanıtlaSil
  9. merhaba,
    bazı çalışmarda önce univariate sonra ise multivariate analiz yapıldı deniyor. nedeni nedir bunun?

    YanıtlaSil
  10. merhaba, ben yeni anket hazırlayacağım.tüketicilerin Tutundurma araçları üzerinde bir çalışma.hangi ölçekle nasıl yapılır bilgi verir misiniz? anketimde 2,3,5 ve daha fazla seçenekli sorular olabilir.teşekkürler.

    YanıtlaSil
  11. merhaba yaptığım anova analizinde post hoc çıkmıyor. ama diğer tablolar geliyor. ve uyarı veriyor neden olabilir

    YanıtlaSil
  12. Merhabalar, "Model" kısmında interaksiyonların sırasını nasıl değiştiriyoruz acaba? Örneğin ben yıl*konu giriyorum fakat program konu*yıl olarak veriyor.

    YanıtlaSil