Sayfalar Test

SPSS: Paired Sample t-Test

Bağımlı örneklem t-testi, bir değişkenin, iki farklı durumda gözlemlenen değerlerinin, ortalamalarını karşılaştırır. Bu iki durum genellikle uygulanacak bir yöntemin öncesi ve sonrası şeklinde olur. (Örnekte kullanılan veri setini buradan indirebilirsiniz...)
Bu veri setinde yeni bir ilacın kan basıncı üzerindeki etkisi araştırılmaktadır. Hastaların ilacı kullanmadan önceki kan basınçları (Before_exp_BP) ve ilacı kullandıktan sonraki kan basınçları (After_exp_BP) ölçülmüştür. Bunlar aynı kişilere ait ve bir uygulamadan önceki ve sonraki değerler olduğu için bağımlı değişkenlerdir. Dolayısıyla bu iki değişkenin ortalamasını karşılaştırmak için en uygun test Bağımlı Örneklem t_testi olacaktır. Öncelikle hipotezler kurulmalıdır.

Bağımlı Örneklem t-Testi için hipotezler;

H0: %95 güvenle, deneyden önceki ve sonraki kan basıncı ortalamaları arasında, istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktur. (M1=M2)
 H1:%95 güvenle, deneyden önceki ve sonraki kan basıncı ortalamaları arasında, istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık vardır. (M1<>M2)

"Analyze > Compare Means > Paired Sapmle t-test"
İlgili bağımlı değişkenler şekildeki gibi seçilir. Daha sonra "Options" bölümünden testin güvenilirlik yüzdesi belirlenebilir. Ayrıca burada birden fazla veri çifti de analiz edilebilir.
Bu seçimler yapıldıktan sonra sonuçlar aşağıdaki gibi olacaktır.
Görüldüğü gibi bu tabloda değişkenlerin ortalamaları birbirinden farklıdır. Ancak sadece bu tabloya bakılarak bu farklılığın anlamlı yada anlamsız olduğu sonucuna varılamaz. Karar için bir sonraki tablo dikkate alınmalıdır.
Karar için bu tabloda dikkate alınması gereken değer, "Sig.(2-tailed)" değeridir. 0.000<0.05 olduğu için H0 hipotezi reddedilir. Yani " %95 güvenle, deneyden önceki ve sonraki kan basıncı ortalamaları arasında, istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık vardır. " diyebiliriz. Birinci tablo incelendiğinde, deneyden sonraki kan basıncı ortalamasının, deneyden önceki kan basıncı ortalamasından daha küçük olduğu görülür. Yani kullanılan bu ilaç kan basıncının düşmesinde etkili olmuştur.

2 yorum:

  1. iyi akşamlar. Yukarıdaki örnekte tek bir değerin(kan basıncı) öncesi ve sonrasını vermişsiniz. Araştırmamız gereken değerler birden fazla ise nasıl bir yol izlemeliyiz? Ben bir ölçek uyguladım. Elimde ön test ve sont test verileri var. Ön test verilerini girdim. Son test verilerini nasıl gireceğimi bilmiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. sayın hocam merhaba,

    Aynı gruba farklı zamanlarda tutum ölçeği uygulandığında aradaki farkın anlamlılığını ölçmek için bağlımlı örneklem t-testi yapıyoruz. Peki bu farkı alıp buna neyin etki ettiğini bulabilirmiyiz?. Örneğin birinci katılımcının 1. soru için önce "5" sonra 3 verdiğini varsayalım, aradaki fark 2. Bu farkı alıp bir sütun oluşturalım. Bu sütunu bağımlı değişken olarak alıp buna memnuniyetin (5'li likert) etki edip etmediğini bulabilir miyiz?
    Birçok kaynağa baktım cevabı yok. Yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil