Sayfalar Test

1 Kasım 2012 Perşembe

SPSS: Independent Sapmle t-Test(Bağımsız Örneklem t-Testi)

Bağımsız örneklem t-testi, iki bağımsız grubun ortalamalarını karşılaştırmak için kullanılır. Bu testin yapılabilmesi için gerekli iki varsayım vardır. Bunlardan birincisi değişkenlerin normal dağılımlı olduğudur. (Eğer değişkenler normal dağılımlı değil ise ileride anlatacağım "Nonparametric Tests" bölümünden iligili analiz yapılır.) İkinci varsayım ise, grup varyanslarının homojenliğidir. Grup varyanslarının homojen olup olmamasına göre son tabloda vereceğimiz kararlar değişim gösterebilir. (Örnekte kullanılacak veri setini buradan indirebilirsinz...)
Bu veri seti, kanser tedavisinde kullanılan iki farklı tedavi yöntemini karşılaştırmak ve bu tedavi yöntemleri sonucu ilgili kanserli hücre sayısının haftalara göre değişimini gözlemlemek için oluşturulmuştur. "TREATMENT"(tedavi yöntemi) yöntemleri "0" ve "1" olarak kodlanmıştır. Bu örnekte, iki farklı tedevi yöntemine tabi tutulan hastaların yaş ortalamalarını karşılaştıracağız. Öncelikle hipotezler kurulmalı ve normallik testi yapılmalıdır.
Normallik testi için hipotezler;

H0: %95 güvenle veriler normal dağılıma sahiptir.
H1: %95 güvenle veriler normal dağılıma sahip değildir.  (Bu hipotez iki tedavi yöntemi için de kurulur.)

Normallik testi için ;"Analyze > Descriptive Statistics > Explore"
Bu seçimler yapıldıktan sonra sonuçlar aşağıdaki gibi olacaktır.
Burada iki grup içinde "Sig." değerleri 0.05' den büyük olduğu için H0 hipotezi kabul edilir. Yani " %95 güvenle veriler normal dağılama sahiptir. " diyebiliriz.

Bundan sonra ikinci varsayım olan varyansların homojenliği için hipotezler kurulur.

H0: %95 güvenle grupların varyansları homojendir.
H1: %95 güvenle grupların varyansları homojen değildir.

Son olarak Bağımsız Örneklem t-Testine geçilebilir. Yine öncelikle hipotezler kurulmalıdır.
Bağımsız Örneklem t-Testi için hipotezler;

H0: %95 güvenle iki grubun ortalamaları birbirine benzerdir. (M0=M1)
H1: %95 güvenle iki grubun ortalamaları birbirine benzer değildir. (M0<>M1)

"Analyze > Compare Means > Independent Sapmle t-Test"
Burada "Options" bölümünden testin güvenilirliği "Define Groups" bölümünde ise "AGE" değişkenini ayıracak gruplar belirlenir.
Bu seçimler yapıldıktan sonra sonuçlar aşağıdaki gibi olacaktır.
Görüldüğü gibi burada iki farklı test vardır. Bunlardan biri "Lavene" testi diğeri ise t-testi' dir.
  • Lavene testi iki yada daha fazla grubun varyanslarının homojenliğini test eder. "Sig." değeri  0.043<0.05 olduğu için H0 reddedilir. Yani " %95 güvenle grupların varyansları homojen değildir. " diyebiliriz.
  • Varyanslar homojen olmadığı için t-testine karar verirken ikinci satırdaki değerler dikkate alınır. Görüldüği gibi t-testinin "Sig.(2-tailed)" değeri 0.955>0.05 olduğu için H0 hipotezi kabul edilir. Yani "%95 güvenle iki farklı tedavi yöntemi uygulanan hastaların yaş ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktur. " diyebiliriz.

8 yorum:

  1. spss programında aynı nu kısımdan hoca ödev verdi bana yardımcı olabilir msiniz ?

    YanıtlaSil
  2. varyanslar homojen olsaydı t testine bakarken yine ikinci sigma degerine mi bakıcaktık yoksa ilk sigma değerine mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. varyanslar homojen olsaydı ilk sigma değerine bakacaktık

      Sil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. merhaba hocam benim bazı sorularım var sig. değeri homojen değil dolayısıyla 2. satır yani Equal variances not assumed satırındaki sig2 değerine homojen olduğundada sig2. nin 1. satırına bakıyoruz bildiğim kadarıyla ? böyle ise 1. satırdaki sig2. değeri 0,05 ten küçükse bunu nasıl yorumlamamız gerekir.

    YanıtlaSil
  5. MERHABA AVANTAJ VE DEZAVANTAJLARI NEDİR?

    YanıtlaSil
  6. INDEPENDENT SAMPLE TEST, PAİRED SAMPLE TEST,KRUSKAL-WALLS VARYANS ANALİZİ, MA-WHİTNEY U TESTİ BUNLARIN KULLANIM ALANLARI,AVANTAJ VE DEZAVANTAJLARI NELERDİR?YERDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM.TEŞEKKÜRLER

    YanıtlaSil
  7. Bu konuda bana acil tardım edermisiniz Nicel ölçülerde iki ortalama arasındaki farkı analiz eden 2 bağımsız örneklem testleri hamgileridir hangisini kullanmamız gerekiyor

    YanıtlaSil