Sayfalar Test

2 Kasım 2012 Cuma

SPSS: Paired Sample t-Test (Bağımlı Örneklem t-Testi)

Bağımlı örneklem t-testi, bir değişkenin, iki farklı durumda gözlemlenen değerlerinin ortalamalarını karşılaştırır. Bu iki durum genellikle uygulanacak bir yöntemin öncesi ve sonrası şeklinde olur. (Örnekte kullanılan veri setini buradan indirebilirsiniz...)
Bu veri setinde yeni bir ilacın kan basıncı üzerindeki etkisi araştırılmaktadır. Hastaların ilacı kullanmadan önceki kan basınçları (Before_exp_BP) ve ilacı kullandıktan sonraki kan basınçları (After_exp_BP) ölçülmüştür. Bunlar aynı kişilere ait ve bir uygulamadan önceki ve sonraki değerler olduğu için bağımlı değişkenlerdir. Dolayısıyla bu iki değişkenin ortalamasını karşılaştırmak için en uygun test Bağımlı Örneklem t_testi olacaktır. Öncelikle hipotezler kurulmalıdır.

Bağımlı Örneklem t-Testi için hipotezler;

H0: %95 güvenle, deneyden önceki ve sonraki kan basıncı ortalamaları arasında, istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktur. (M1=M2)
 H1:%95 güvenle, deneyden önceki ve sonraki kan basıncı ortalamaları arasında, istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık vardır. (M1<>M2)

"Analyze > Compare Means > Paired Sapmle t-test"
İlgili bağımlı değişkenler şekildeki gibi seçilir. Daha sonra "Options" bölümünden testin güvenilirlik yüzdesi belirlenebilir. Ayrıca burada birden fazla veri çifti de analiz edilebilir.
Bu seçimler yapıldıktan sonra sonuçlar aşağıdaki gibi olacaktır.
Görüldüğü gibi bu tabloda değişkenlerin ortalamaları birbirinden farklıdır. Ancak sadece bu tabloya bakılarak bu farklılığın anlamlı yada anlamsız olduğu sonucuna varılamaz. Karar için bir sonraki tablo dikkate alınmalıdır.
Karar için bu tabloda dikkate alınması gereken değer, "Sig.(2-tailed)" değeridir. 0.000<0.05 olduğu için H0 hipotezi reddedilir. Yani " %95 güvenle, deneyden önceki ve sonraki kan basıncı ortalamaları arasında, istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık vardır. " diyebiliriz. Birinci tablo incelendiğinde, deneyden sonraki kan basıncı ortalamasının, deneyden önceki kan basıncı ortalamasından daha küçük olduğu görülür. Yani kullanılan bu ilaç kan basıncının düşmesinde etkili olmuştur.

17 yorum:

  1. rica etsem veri kaynağını söylermisinz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba...
      Blogu çok fazla kontrol etmediğim için biraz geç görüyorum yorumları.

      http://people.cst.cmich.edu/lee1c/spss/Prjs_DataSets.htm

      Bu linkten birçok veri analiz yöntemi için farklı datasetleri bulabilirsiniz...

      Sil
  2. Volkan Bey merhaba. Ben hem bir doktora öğrencisi hem de bir öğretim görevlisi olarak blogunuzdan çok faydalandığımı ve her yerde reklamınızı yaptığımı söylemek istiyorum :) Blogunuzu SPSS kullanmaya başladığımızda tesadüfen bulduk ve çok faydalandık. Bence Çoklu Regresyon Analizi, AMOS, Deneysel Araştırma Yöntemleri, İçerik Analizi gibi konular hakkında da paylaşımlarda bulunursanız çok sevinirim. Bana çok yardımınız dokundu, size çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba.

      Yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Birilerine faydamın dokunuyor olması çok mutlu etti beni. Yaklaşık bir senedir yeni bir yazı yazmamıştım. En kısa zamanda yeni içerik eklemeye başlayacağım.

      İyi çalışmalar...

      Sil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. hocam merhabalar, Eşleştirlmiş Örneklem T Testi için, iki veri arasında %95 güven düzeyi ile spss üzerinden analiz yaptım. Daha sonra deneyi %99 güven düzeyi ve %90 güven düzeyi ile tekrar hesaplattım. Güven düzeyi değişmesine rağmen testlerin sonuçları için yorum yapacağım anlamlılık düzeyleri her seferinde aynı sonuç çıktı. güven düzeyi anlamlılığı etkilemez mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cevap verecektim ama 2016 da sormuşsunuz :)

      Sil
  5. Merhabalar, çalıştığım için yüksek lisans ödevlerine vakit ayıramıyorum sizin hazır veri setlerinizden yararlanıyorum. Allah razı olsun büyük kolaylık sağlıyorsunuz.

    YanıtlaSil
  6. Seminer öncesi ve sonrası olacak şekilde iki anket olacak elimde . Bunu seminer eğitimlerin verimliliğini ölçmek için memnunum kararsızım memnun değilim şekilde anket ile gerçekleştireceğim. Hargi testi nasıl uygulayabilirim

    YanıtlaSil
  7. Hocam merhaba, ölcek gelistirme calismalarinda bagimli örneklem t testi mi kulanilir ?

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar, güzel bir anlatım olmuş emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  9. Merhaba, tek örneklem grubunda yarış öncesi ve sonrası ön-son test karşılaştırması yapacağım. Verilerim sayısal veriler. Verilerim normal dağılım göstermediğinde hangi testi kullanmam gerekir?

    YanıtlaSil
  10. Hocam bunları elle çözümünü de anlatmanız mümkün mü?

    YanıtlaSil
  11. Hocam yazı için teşekkürler, bu hesaplamarı python veya R kodları ile de yapmamız mümkün mü?

    YanıtlaSil